Kennisbank

Balans, solvabiliteit, liquiditeit… termen die wellicht bekend in de oren klinken: maar weet jij ook wat ze betekenen? Onze kennisbank biedt jou de inzichten.

Hieronder vind je meer informatie. Klik op de dik gedrukte termen om meer te weten te komen.

Een helling langs een gebogen muur in het Kiasma Museu, Helsinki, Finland

INTRO

Winst en verliesrekening – een overzicht van al je opbrengsten en kosten.

De Balans – een momentopname van al je bezittingen én je schulden.

De balans is letterlijk een snapshot van je bedrijf en geeft een overzicht van al je Bezittingen en Schulden op dat moment. Doorgaans is dit moment het einde van het jaar (bijv. 31 december 2024) – ook wel het Boekjaar genoemd.

Aan de linkerkant zijn al je bezittingen, ofwel Activa, opgenomen. Aan de rechterkant vind je alle schulden, ofwel in vakjargon: Passiva. De activa en passiva zijn vervolgens weer ingedeeld (van boven naar beneden) in langlopend en kortlopend.

De naam verklapt het al, maar een balans dient dan ook altijd ‘in evenwicht’ te zijn. Dit noemen we de Gouden Balansregel en houdt in dat de bezittingen en schulden altijd aan elkaar gelijk zijn. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dit mogelijk is: het Eigen Vermogen vormt hierbij het sluitstuk en is het verschil tussen alle bezittingen en schulden.

De winst en verliesrekening geeft een overzicht van alle Opbrengsten en Kosten in een bepaalde periode – meestal is dit een periode van een jaar. Bovenaan begin je uiteraard met de Omzet: de hoogte van de opbrengsten gedurende de periode. Een voorbeeld is een kapperszaak die EUR 40 per knipbeurt in rekening brengt: over een periode van een jaar zijn dat 3.000 knipbeurten om een totale omzet van EUR 120.000 te genereren.

De Inkoopwaarde omzet is gelijk aan de inkoopkosten van de verkochte producten. Naast het aanbieden van een knipbeurt verkoopt een kapperszaak ook bijvoorbeeld haarproducten of merchandise welke moeten worden ingekocht. De omzet minus de inkoopkosten is de Brutowinst.

Om de diensten uit te voeren voor de klant worden er ook nog andere kosten gemaakt: bijvoorbeeld Personeelskosten en Afschrijvingen. Nadat deze kosten in rekening zijn gebracht heb je het Bedrijfsresultaat.

Tot slot komen de Financiële baten en lasten (bijv. rente kosten) en de Belastingen. Nadat je deze kosten in rekening hebt gebracht kom je tot het resultaat uit gewone bedrijfsvoering na belasting, ofwel de Nettowinst.

Winst en verliesrekening – een overzicht van al je opbrengsten en kosten.

Liquiditeitsbegroting – een overzicht van de inkomsten en uitgaven.

De Liquiditeitsbegroting geeft weer wat de verwachte inkomsten en uitgaven zijn over een bepaalde periode. Dit geeft aan of een ondernemer kan voldoen aan zijn verplichtingen. Belangrijk hier is om een onderscheid te maken tussen Inkomsten en Opbrengsten en Uitgaven en Kosten.

Inkomsten zijn ingaande geldstromen die ook daadwerkelijk zijn ontvangen. Een voorbeeld is de verkoop van goederen (Opbrengst) die direct worden afgerekend door de afnemer (Inkomsten). Dit is niet altijd gelijk aan de omzet – immers is het heel gebruikelijk dat een ondernemer de daadwerkelijke inkomsten later ontvangt. De opbrengsten zijn gerealiseerd, maar de nog te ontvangen gelden zijn opgenomen onder de post Debiteuren op de linkerzijde van de balans.

Voor de uitgaven geldt hetzelfde, dit zijn de daadwerkelijk uitgaande geldstromen. Een voorbeeld is het betalen van loon of de vennootschapsbelasting. Kosten zijn ook in dit geval niet altijd gelijk aan de daadwerkelijke uitgaven. Een ondernemer doet bijvoorbeeld inkopen (Kosten), maar de daadwerkelijke uitgaven zijn pas op een later moment. De kosten zijn gerealiseerd, maar de nog te verschuldigde gelden zijn opgenomen onder de post Crediteuren op de rechterzijde van de balans.

Een liquiditeitsbegroting is meestal opgesteld op maandbasis. Het uitgangspunt is het banksaldo op het begin van de maand waarna alle inkomsten en uitgaven voor de betreffende maand worden verwerkt. De maand sluit je af met het banksaldo per einde maand.

Ontmoet ons team

Ons uitgebreide pakket professionals is geschikt voor een divers team, variërend van doorgewinterde architecten tot gerenommeerde ingenieurs.

We’ve worked with some of the best companies.

Verrijk je reis door de architectuur met de Études Architect app.

  • Samenwerken met collega architecten.
  • Stel je projecten tentoon.
  • Ervaar de architectuur wereld.
Wit abstract geometrisch kunstwerk uit Dresden, Duitsland